Întrebări frecvente
Cine are dreptul legal de a dobândi (redobândi) cetățenia României?1
Conform legislației române, pot pretinde la cetățenie descendenții celor care s-au născut pe teritoriul României în anii 1940. Sunt luate în considerare frontierele de stat pentru anii în care Moldova, regiunea Cernăuți și partea de sud a regiunii Odesa au făcut parte din România. Dacă Dvs. sau cineva din părinții, buneii, străbuneii Dvs. s-au născut pe teritoriile menționate până în anul 1940, atunci există toate motivele pentru a redobândi cetățenia României.
Cum pot demonstra că strămoșii mei s-au născut în România?
Cea mai bună dovadă sunt documentele justificative. Însă dacă nu dispuneți de aceste documente, trebuie să vă adresați companiei ConsultPro, unde după o analiză minuțioasă, veți primi documentația relevantă.
Influențează asupra rapidității dobândirii cetățeniei române anul și locul nașterii?
Nu, nu influențează. În România nu există norme legislative care ar accelera dobândirea cetățeniei datorită nașterii pe anumite teritorii sau în anumiți ani.
Soția (soțul) mea (meu) va dobândi cetățenia română împreună cu mine?
Nu este exclus, dar numai în cazul dacă ea sau el va depune documentele împreună cu Dvs. și dacă el (ea) are rude directe care au locuit pe teritoriul României în anii 1940. În caz contrar- nu.
Cât de des se refuză în dobândirea (redobândirea) cetățeniei României?
După cum arată practica, în majoritatea cazurilor se refuză în dobândirea (redobândirea) cetățeniei României doar din cauza problemelor cu legea pe care le-a avut solicitantul pe teritoriul UE. Dacă nu ați avut probleme cu legea, atunci nu trebuie să vă faceți griji.
Cât de repede poate fi perfectat pașaportul român și cât timp este valabil?
Cetățenii României pot perfecta pașaportul în doar 2 zile, însă acest document este valabil doar pentru un an. Dacă doriți să perfectați un pașaport cu o perioadă de valabilitate de 5 ani, termenul de perfectare va fi de 14 zile.
Poate deținătorul pașaportului românesc să locuiască și să muncească în UE?
Titularii pașapoartelor românești pot liber să locuiască, să muncească, să-și facă studiile în orice țară a UE. În unele cazuri, după 3-5 ani de ședere într-o anumită țară, va fi posibilă solicitarea cetățeniei acestei țări.
Poate fi obținut pașaportul românesc în afara României?
Da. Cetățenii României pot perfecta pașaportul la orice consulat al României.
Poate fi simplificat procesul de obținere a documentelor românești?
Procesul de obținere a oricărui document românesc are loc în strictă conformitate cu normele legislative ale României, și nicidecum într-un alt mod. Compania ConsultPro oferă clienților săi o gamă largă de servicii de consultanță și juridice, inclusiv obținerea prin împuternicire și transmiterea Dvs. a documentelor românești necesare, fără ca să vizitați personal autoritățile românești relevante.
Alte întrebări?
Răspunsurile la alte întrebări le puteți găsi pe paginile site-ului ConsultPro sau contactându-ne la numărul de telefon 373 60 85 00 02.